Laatst zag ik op Twitter dat iemand een tegeltje gemaakt had om te proberen zichzelf te stimuleren minder tijd aan Twitter te besteden.
Ja, er staan twee typfouten in mijn reactie. Ik had haast. Ik heb eigenlijk altijd haast, omdat ik nog zoveel moet doen. Dwangmatig veel. Dus ik kom tijd tekort. Of beter gezegd: ik besteed te veel tijd aan dwanghandelingen. Ik reken patiënten met dwang weleens voor hoeveel tijd ze eraan kwijt zijn. Niet om het erin te wrijven, maar in de hoop dat het een stimulans wordt om zich nog meer tegen de dwanghandelingen te verzetten. Cognitieve gedragstherapie is naast medicatie de aangewezen behandeling, maar uiteindelijk moet iemand toch linksom of rechtsom stoppen met de dwanghandelingen en de vermijding. Ik zeg altijd dat ik kan uitleggen wat ze moeten doen, maar dat zij het zelf moeten doen. Daarvoor moet iemand de geest krijgen. Tot zich door laten dringen hoeveel tijd verloren gaat aan de dwanghandelingen kan daarbij helpen. ‘Het is allemaal voor niks, helemaal voor niks’, voeg ik er vaak aan toe. Ook dat klinkt wreed, maar het is nodig, omdat mensen verstandelijk wel weten dat hun dwanghandelingen eigenlijk overbodig zijn, maar het voelt zo anders. ‘Je weet het wel met je hoofd, maar niet met je hart’, leg ik uit.
Formeel spreken we meestal pas van een dwangstoornis als het meer dan een uur per dag in beslag neemt, maar vaak is het veel meer. Dat weten mensen natuurlijk zelf ook wel, maar als ik voorreken hoeveel tijd dit per week is of per jaar of voor de rest van je leven, dan dringt de ernst soms nog meer door. En ook wat er te winnen valt als ze erin slagen het te stoppen of althans terug te dringen. Een vrouw deed elke avond een controleronde door het hele huis. Dat nam drie uur in beslag. Dat het 21 uur per week was zei haar nog niet zoveel. Maar ik rekende voor dat ze nog dertig jaar zou leven en dat ze daarvan dan bijna zes jaar, alle dagen van 16 uur kwijt zou zijn aan controleren. Zoveel ging er van haar eigen tijd af, want tijd besteed aan de dwang is geen eigen tijd. Dat motiveerde haar wel om hard aan de slag te gaan met het terugdringen en in haar geval gelukkig met succes.
Dat is helaas niet altijd zo. Was het maar zo simpel. Vaak is de obsessieve onrust zo groot, dat mensen hun dwanghandelingen om die onrust te verminderen niet achterwege kúnnen laten. Het voelt alsof je leven ervan af hangt. Voor iemand, die geen last heeft van dwang is dat moeilijk voor te stellen. Daarom is het zo fijn dat er nu meer mogelijkheid is voor lotgenotencontact, in een whatsappgroep, of met bijeenkomsten, digitaal en sinds kort ook weer live. Iemand schreef in de whatsappgroep: ‘Het is zo fijn met lotgenoten te praten. Het gesprek met de psycholoog of psychiater blijft altijd zo aan de oppervlakte.’ In de bijeenkomsten met lotgenoten komt ook aan de orde, dat al die dwanghandelingen afgaan van je eigen tijd. ‘Ja, zo stom van me’, zeggen mensen dan soms, maar dan corrigeer ik: ‘Dat is niet stom van je, maar stom voor je.’ Want dwangpatiënten schamen zich al genoeg voor hun klachten en hebben het gevoel, dat ze het zouden moeten kunnen stoppen. Dat het allemaal van je eigen tijd afgaat, moet stimulerend zijn en niet beschuldigend. Want dwang is vaak een hardnekkige aandoening.
Voor meer informatie over lotgenotencontact zie www.ocdcafe.nl of www.adfstichting.nl
Voor informatie over de dwangstoornis zie www.ocdnet.nl