Heel hartelijk dank voor de grote steun die ik kreeg voor mijn vorige blog. 715 mensen willen de KNMG vragen te onderzoeken of het tuchtrecht naar de mening van artsen overall bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg. Even was ik eufoor.

Heel hartelijk dank voor de grote steun die ik kreeg voor mijn vorige blog. 715 mensen willen de KNMG vragen te onderzoeken of het tuchtrecht naar de mening van artsen overall bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg. Even was ik eufoor.

Dit niet te negeren signaal zou een lont in het kruitvat zijn. De KNMG zou in een ongekende actiestand schieten. Zo actief dat wij er met zijn allen niks meer aan hoeven doen en er over twee jaar een fonkelnieuw kwaliteitsrecht ligt. Een kwaliteitsrecht dat patiënten beschermt tegen echt foute dokters en waardoor wij kunnen leren zonder getuchtigd te worden.

Toen ik weer met beide benen op de grond kwam, besefte ik dat het misschien wat taaier zou worden. Gelukkig hadden zich een paar mensen gemeld die graag willen helpen. Die brief aan de KNMG gaat er zeker komen, maar we gaan eerst nog meer steun zoeken. Daarvoor hebben we een website gemaakt. Meer recht dan tucht: turecht.nl. Ook als je de peiling onder de vorige blog al tekende, graag nu op turecht.nl de petitie tekenen. Er komt ook de mogelijkheid je op de nieuwsbrief te abonneren. En nog niet alle mensen die gaan helpen staan al op de website, want ik kon ze nog niet allemaal bereiken. Achtergrondartikelen zijn er ook te vinden: op turecht.nl/informatie. De steun voor de petitie kan ook gebruikt worden in vervolgacties.

Het zal vast een langere reis worden dan één brief, maar het begin is flitsend. Jullie grote steun gaf daarvoor de vleugels. Nogmaals dank daarvoor. Als je nu dan ook nog de petitie tekent, is het helemaal mooi. En… zegt het voort. De url is turecht.nl. Makkelijk te onthouden toch?

P.S. Inmiddels had ik ook contact met Anneloes Rube van de KNMG. Zij vertelde mij, dat er een commissie is met VWS en dat er al een peiling geweest is. Zie Meer aandacht voor leren van tuchtrecht | medischcontact In die peiling vond maar 24% , dat het tuchtrecht niet kwaliteitsverhogend werkt. Ik vraag me echt af of het artsenpanel wel representatief is. Weliswaar is 24% nog steeds wel een percentage om rekening mee te houden. Maar ik denk dat het een extra reden is om ons te laten horen.

gepubliceerd op Medisch contact op 30 november 2021

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.