Al eerder schreef ik een serie blogs over de actie voor een drastische wijziging van het tuchtrecht. Ik kreeg daarna wat ontmoedigende berichtjes over eerdere acties om het tuchtrecht te verbeteren. Allemaal geflopt. Opvallend hoelang er al door verschillende partijen geroepen wordt dat het beter moet, zonder dat er echt iets gebeurt. Toch ontmoedigt dit de werkgroep ‘Meer recht dan tucht’ niet. Nou een beetje misschien, maar niet doorslaggevend.

Het verschil met vorige acties is dat wij inmiddels bijna 3700 mensen achter ons hebben staan, merendeels artsen (en dat we terriërs zijn?). En dat terwijl we nog maar weinig publiciteit hebben gezocht. We wilden eerst een visie kunnen presenteren over waar de oplossing wel gezocht moet worden. Én we moeten nog wat geduld hebben. Er is momenteel een evaluatie van de Wet BIG gaande vanuit VWS waarin ook gekeken is naar het tuchtrecht. Dat rapport wachten veel organisaties af, voordat ze met ons in gesprek willen. Het rapport wordt eind april verwacht. Verwacht hè. Het is wel de overheid, dus kan ook na de zomer worden.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me weinig illusies maakte. Ik dacht dat het zou blijven bij aanbevelingen om meer van het tuchtrecht te leren zonder dat eerst de vraag gesteld wordt óf je van het tuchtrecht in zijn huidige vorm wel kunt leren. Van willekeur en toeval word je niet wijzer, ook niet als je er heel grondig naar kijkt.

Maar iemand attendeerde mij op dit artikel. Stond een jaar geleden in Medisch Contact. Het gaat over het proefschrift van Caressa Bol. Haar conclusie is dat het tuchtrecht er niet in slaagt zijn doelstelling waar te maken. Maar dát wisten we al. Maar ze doet een interessante suggestie, namelijk om de inspectie tot poortwachter te maken. Een klacht gaat alleen naar de tuchtrechter als de inspectie dat nodig/nuttig vindt. Ik denk dat dat al heel wat problemen zou oplossen. Diezelfde suggestie werd ook door haar en haar promotor, hoogleraar gezondheidsrecht prof. Jos Dute, gedaan in een artikel in het NTvG. Nu zijn er meer goede suggesties gedaan, die even zo snel in de wind zijn geslagen. Maar wie weet word ik straks aangenaam verrast dat hun suggestie wordt overgenomen in het rapport van VWS. Ze hebben er verstand van. Dat zal VWS toch niet zomaar negeren. Toch? Ik kan haast niet wachten.

Naïef? Ach, hoop doet leven en anders is er plan B. Stug doorgaan met onze inspanning voor een beter tuchtrecht. Steun dat toch maar voor alle zekerheid. Teken de petitie ‘Meer recht dan tucht’

voor een beter tuchtrecht. 3700 anderen gingen je voor. Join us. Dan kun je later, als er een goed tuchtrecht is, zeggen: ‘Ik heb het vanaf het begin gesteund.’

gepubliceerd op Medisch contact op 21 maart 2022

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.