Net als elk mens had ik mijn (voor)oordeel over de avondklok onmiddellijk klaar. Het leek me paniekvoetbal en een te zware maatregel. Maar wijzer geworden (hoop ik) met het klimmen der jaren laat ik me niet alleen maar leiden door de grote-stappen-snel-thuis-oordelen, die ons brein altijd zo snel en gemakkelijk weet op te hoesten. Even voor de goede orde. Zonder deze snelle sentimenten zouden we niet kunnen leven.
Net als elk mens had ik mijn (voor)oordeel over de avondklok onmiddellijk klaar. Het leek me paniekvoetbal en een te zware maatregel. Maar wijzer geworden (hoop ik) met het klimmen der jaren laat ik me niet alleen maar leiden door de grote-stappen-snel-thuis-oordelen, die ons brein altijd zo snel en gemakkelijk weet op te hoesten. Even voor de goede orde. Zonder deze snelle sentimenten zouden we niet kunnen leven.

Mensen die alles genuanceerd benaderen hebben evolutionair gezien weinig kans. ‘Hé, een leeuw. Hij heeft grote tanden en ziet er vervaarlijk uit, maar dat hoeft natuurlijk nog niks te beteke…’ Hap, grom. Weg te genuanceerde mens. Ja, maar we leven toch niet meer op de savanne, kun je tegenwerpen. Klopt. Dat weet ik ook wel, maar dat weten onze oudere, diepere, krachtige hersenkernen niet. En ook nu hebben we die trouwens nog nodig, anders zouden we ook nu nog omkomen, maar dan in de hoeveelheid informatie. We kunnen niet álles verwerken met nadenken. Nadenken kost veel meer energie en de capaciteit ervoor is beperkt. Dus daar gaan we zuinig mee om. Maar gelukkig doen we het weleens en soms levert dat nieuwe inzichten op.

Al nadenkend over de vraag of de overheid te krachtig ingrijpt, moest ik denken aan een stadje in Brazilië waar mensen aan corona stierven omdat er geen flessen meer waren met zuurstof. Eerder was ik geneigd ook aandacht te vragen voor de andere kant. Dat op termijn mensen gaan sterven aan de gevolgen van de maatregelen om corona te bestrijden. Door uitgestelde zorg en door hongersnood ten gevolge van de economische problemen onder meer. Maar dat was toen er nog geen vaccin was. Nu dat er wel is denk ik dat je als overheid niet anders kan dan alles op alles zetten om niet in het zicht van de haven alsnog te zinken. Natuurlijk roepen maatregelen weerstand op, maar als de epidemie in Nederland nog ernstiger zou opvlammen, zou dat nog veel meer weerstand oproepen. Moet je je daardoor laten leiden? Nou, niet alleen, maar zeker ook. Dus bij nader inzien denk ik dat de avondklok een verdedigbare beslissing is. Moet iedereen dat vinden? Nee. Er moet zeker ruimte zijn voor andere visies. Maar liefst wel genuanceerde visies, want voor te veel vooroordelen is nu geen ruimte. Of laat ik het anders zeggen. Dan lopen de gemoederen gemakkelijk te hoog op. Mensen mogen zeker hun bedenkingen hebben bij vergaande maatregelen. Die heb ik ook. Mensen mogen wat mij betreft ook denken dat de ic’s leeg zijn en dat corona een griepje is, maar dan neem ik ze niet meer serieus. Ik ga er niet tegenin (ja, nu stiekem toch), want aan vooroordelen hebben we nooit gebrek.

We gaan nog een tijd tegemoet van afzien. Het is belangrijk het hoofd dan koel te houden. Ik besef dat ik makkelijk praten heb. Ik heb geen bedrijf dat failliet gaat en ik kom toch al niet vaak buiten na 20 uur. Dus iedereen veel sterkte gewenst en dat geldt zeker ook voor de mensen die zich een slag in de rondte werken om de zorg draaiende te houden. Er komen weer andere tijden. had ik willen zeggen, maar sinds ik met pensioen ben (1-1-21) krijg ik bij dat soort uitspraken direct het gevoel: opa vertelt. Maar goed, opa zal een andere keer vertellen over wat met pensioen gaan met hem doet.

P.S. Zie de reactie van David Baden en mijn antwoord erop. Ik moet ook de gevolgen van geen maatregelen voor de economie en uitgestelde zorg meenemen in mijn overwegingen. Dat heb ik tot nu toe inderdaad over het hoofd gezien.

gepubliceerd op medisch contact
Categorieën: coronaBlogs

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.