De nieuwe wetten voor gedwongen zorg, die in januari van kracht zijn geworden, houden de gemoederen aardig bezig, binnen en buiten de ggz. Het hoofdredactioneel ging erover en in hetzelfde nummer het artikel: Met twee man een volle dag bellen en nog geen crisisbed.

Die twee mannen zijn twee psychiaters. Ja, die hebben anders toch niks te doen. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) had er al voor gewaarschuwd. Dit gaat alleen al aan psychiateruren 130 fte extra kosten aan bureaucratie en dat terwijl honderden vacatures niet gevuld kunnen worden. Ik berichtte erover in het blog Weer een donderwolk boven de psychiatrie.

Getraumatiseerd wil ik het niet noemen, maar misschien reageer ik na het echec van de jeugdwet wel wat overgevoelig op wetten die de overheid invoert tegen het advies van deskundigen. Ik startte in elk geval direct een petitie: ‘Herzie de wet verplichte ggz’.

Het bestuur van de NVvP heeft deze getekend, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het verder nog niet storm loopt. 1200 handtekeningen waaronder naar schatting 300 á 400 psychiaters. Ik zou er meer bekendheid aan moeten geven, maar ik heb een jaar van mijn leven besteed aan de strijd tegen een wet, de jeugdwet. Dat ga ik niet weer doen. Maar treurig is het wel. Een wet die het weinige wat is bereikt met ‘Ontregel de zorg’ meer dan wegvaagt.

Gelukkig is er ook humor in het bestaan ingebouwd. Daar ben ik de Schepper dankbaar voor, want het had niet gehoeven. Dieren hebben het niet en die leven ook door. Van de evolutionaire verklaringen voor humor ben ik niet onder de indruk. Die zijn van het type, dat het feit dat het er is bewijst dat het nuttig is om te overleven want anders was het er niet.

Goed. Maar welke humor? Nou VWS begon. Ze openden een e-mailadres, waar je terecht kon met vragen: wzggzwzdwfz@minjus.nl.

Dat was al (onbedoeld) komisch. De reacties op twitter waren nog leuker.

‘Ze zijn wtf vergeten’ (Alan Ralston. Toevallig dezelfde grap als in het hoofdredactioneel).

‘Goh, wat krijgen we weinig mail’, zei een ander.

En een derde prees VWS. ‘Veel handiger toch dan wetverplichteggzwetzorgendwangwetforensischezorg@minjus.nl .Zulke reacties verzoenen mij weer met het bestaan.

En, het moet gezegd. na een tweet aan Erik Gerritsen, de secretaris-generaal VWS was het een uurtje later opgelost. Ze L U I S T E R E N daar. Daar zou de politiek een voorbeeld aan kunnen nemen. Kunnen ze de aanpassing van die wetten niet ook bij de ambtenaren van VWS leggen? Dan zijn we er zo uit.

 

gepubliceerd op medisch contact op 07 februari 2020

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.