psychiatrie
interview met zorg en welzijn
Menno Oosterhoff_ ‘Bij psychische klachten heb je weinig keus over hoe je je voelt’ – Zorg+Welzijn
Menno Oosterhoff_ ‘Bij psychische klachten heb je weinig keus over hoe je je voelt’ – Zorg+Welzijn
Stel je een maagarts voor die alles weet van maagklachten, maar geen idee heeft hoe een maag werkt. Onbestaanbaar natuurlijk. Maar psychiaters en psychologen die zich bezighouden met problemen in de beleving, hebben vaak geen idee hoe de hersenen functioneren. Ik zeg niet dat onze beleving volledig is terug te Lees meer…
Een moeder van een 17-jarig meisje belt me. Haar dochter is door de kinderarts bij ons aangemeld voor behandeling van haar eetstoornis. Ze is dan 17 jaar en 6 maanden. Onze instelling heeft aan moeten geven dat de wachtlijst bijna een jaar bedraagt. Omdat ze dan al 18plus zou zijn, Lees meer…
In Nederland is bedacht dat het marktprincipe de beste manier is om de zorg te regelen. Dat betekent dat zorgverzekeraars, zogenaamd als een collectief van patiënten, de nodige zorg inkopen daar waar de beste prijs-kwaliteitgarantie is. Persoonlijk zou ik daar als zorgverzekeraar, zeker wat betreft de psychiatrie, nooit aan zijn Lees meer…
Nee, wel óp een paal. Om aandacht te vragen voor jongeren met psychische problemen. Aan initiatieven die aandacht vragen voor psychische aandoeningen geen gebrek. Ik noemde recent al www.hoofdzaken.net. Aanstaande zaterdag is er weer iets. ‘Last man Standing’, een jaarlijks gebeuren, georganiseerd door Mind, de overkoepelende organisatie van patiëntenorganisaties. We Lees meer…
Dat ik geen dwangmatige verzamelaar – een hoarder – ben komt deels door zelfinzicht en deels door een met meer of minder druk uitgevoerd ontmoedigingsbeleid van Dineke, mijn vrouw. Bij veel druk klaag ik steen en been dat dit ontmoedigingsbeleid streng en hardvochtig is. Bij weinig druk gebiedt de eerlijkheid Lees meer…
De tragiek van veel menselijk leed is dat ze ongezien blijft. Deze uitspraak van de Britse schrijver Hector Hugh Munro (1870-1916) geldt zeker voor het leed dat door psychische aandoeningen wordt geleden. Het wordt niet gezien en niet begrepen. Over de veranderbaarheid van je innerlijke beleving denken we namelijk veel te makkelijk. Lees meer…
Om van nat water te spreken is raar. Je spreekt ook niet van een dierlijke hond. Water is altijd nat en een hond is altijd dierlijk. Waarom spreken we dan wel van psychisch leed? Leed is altijd een beleving. Je kunt het niet meten of wegen. Ik sluit niet uit Lees meer…
Ja, we waren er beiden bij. Zij in het middelpunt en ik helemaal aan de zijlijn, maar toch was het opwindend bij een bijeenkomst te zijn waar ook de Koningin was. Een koningin is iets uit een sprookje toch? Wat was die bijeenkomst waar we beiden waren? Dat ging over Lees meer…
Iemand die ernstig lijdt door een psychiatrische aandoening heeft het door wisseling van medicatie extra moeilijk. Ze mailt me: Mensen om mij heen, vooral begeleiders, zijn er altijd heel snel bij om elke kleine verbetering te benoemen. Het zal wel niet hun bedoeling zijn, maar ik heb dan het gevoel Lees meer…