Stel je een maagarts voor die alles weet van maagklachten, maar geen idee heeft hoe een maag werkt. Onbestaanbaar natuurlijk. Maar psychiaters en psychologen die zich bezighouden met problemen in de beleving, hebben vaak geen idee hoe de hersenen functioneren. Ik zeg niet dat onze beleving volledig is terug te voeren tot hersenactiviteit zoals Dick Swaab[1] in zijn boek We zijn ons brein beweert. Vooralsnog gaat me dat te ver. Ik vind beleving van een andere categorie dan elektrische activiteit van fysieke hersenen. Maar er is wel een grote samenhang. Zonder zenuwen geen ziel. Toch heb ik in mijn opleiding tot psychiater niks geleerd over die ‘zenuwen’[2]. Toegegeven, dat was 35 jaar geleden. Maar het is nog niet heel veel beter. De neurologie en de psychiatrie zijn ooit uit elkaar gegaan, maar de psychiatrie is wel erg ver verwijderd geraakt van haar fysieke grondslag.

In mijn boek Ik zie anders niks aan je leg ik uit dat dat er mede toe heeft geleid dat psychische aandoeningen veel te weinig serieus worden genomen. Psychisch suggereert een soort ijlheid en daardoor het idee dat je je er met een beetje wilskracht wel overheen kunt zetten. Was het maar zo.

Ik ben daarom erg blij met het initiatief Hoofdzaken, een samenwerkingsverband tussen Mind, de hersenstichting, ZonMw en NWO. Het doel is dat mensen met een hersen- en/of psychische aandoening in 2040 5 jaar langer in goede gezondheid leven. Dat is natuurlijk raar, want als je zo’n aandoening hebt, ben je juist niet gezond. Bedoeld is natuurlijk dat je er zo min mogelijk klachten van hebt door een goede behandeling.

Hoofdzaken wil dit bereiken door te zorgen dat bestaande kennis sneller en beter wordt toegepast, door meer diagnose-overschrijdend wetenschappelijk onderzoek en beter delen van kennis en kunde.

Dit kon wel eens groot worden. Al 60 organisaties ondersteunen het, zoals beroepsverenigingen en patiëntenorganisaties. Je kunt hier als organisatie, maar ook als particulier het manifest ondertekenen. Koningin Maxima heeft de bijeenkomst bijgewoond waar dit manifest werd gelanceerd. Wat wil je nog meer? Zij zet zich immers heel erg in voor meer begrip en erkenning van psychische aandoeningen. Hulde daarvoor.

Hoofdzaken: Onthoud die naam, want de komende tijd zul je er meer van horen. Daarbij een opmerking. Dit soort dingen kost altijd veel meer tijd dan je zou wensen, in elk geval dan ik zou wensen. Als ik iets bedenk ben ik pas rustig als ik het gerealiseerd heb. Ja, klopt. Ik ben niet vaak rustig. Maar toch is geduld nodig, want er moet achter de schermen heel wat arbeid worden verricht, voordat Hoofdzaken echt meer concrete plannen kan presenteren. Omdat ik dat geduld niet heb nu al vast dit blog. Dan draag ik alvast bij aan dit initiatief waar ik veel van verwacht. Ook persoonlijk, want 2040 hoop ik er nog te zijn en dan 5 jaar cadeau lijkt me wel wat.

[1] En veel neurowetenschapper met hem

[2] Ik bedoel het breder, nl. zenuwcellen. Dus de bouwstenen van de hersenen.

 

gepubliceerd op arts en auto op 14 maart 2022

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.