Dit blog kun je ook beluisteren op Spotify
dan is het wel me zorgen maken over het milieu. Ik word er somber van en voel me machteloos.
Om die reden heb ik nooit De film ‘An inconvenient truth’ gezien. Daarin riep Al Gore al in 2006 op ons bewust te worden van de rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde als we het roer niet drastisch omgooien. Dat is niet gebeurd en zelf doe ik ook niet meer dan mijn kop in het zand steken. Ik hou het bij bescheiden pogingen niet al te milieuonvriendelijk te leven. Me echt inzetten voor een beter milieu doe ik niet. Ik voel me daar schuldig over. Het zal onze tijd wel duren, maar niet die van onze kinderen, vrees ik.
Ik zal niet de enige zijn met zo’n halfslachtige houding. Ik vraag me af hoe lang ik dat nog vol kan houden. Greta Thunberg speelt daarin zeker een rol. Met haar schoolstaking voor het klimaat en haar optredens daarna heeft zij op fabelachtige wijze extra aandacht voor het thema weten te genereren. Ze schijnt veel verzet op te roepen. Dat geldt sowieso voor mensen die zich actief inzetten voor het milieu. Klimaatdrammers noemt Thierry Baudet ze in een tweet. Wat hem betreft mogen ze met waterkanonnen worden weggespoten. Ik begrijp die weerstand wel. We hebben er gewoon geen zin in. Erkennen dat het milieu in ernstig gevaar is zou directe offers vragen en pas op termijn voordeel opleveren. Ons brein is meer gericht op directe beloning. Dus we moeten het doen op ons verstand of we moeten de angst voor de toekomst echt voelen. Maar angst is geen prettige emotie en dus doen we er alles aan om onszelf wijs te maken dat het wel meevalt of dat ‘ze’ wel een oplossing vinden. Sinds 2018 is er een groep actief, Extinction rebellion, die kiest voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Volgens hen heeft al het praten en polderen niks substantieels opgeleverd, dus is het tijd voor drastisch verzet. Extinction slaat op het uitsterven van dieren. Er is in de geschiedenis van de aarde eerder sprake geweest van massaal uitsterven van dieren, maar dit is de eerste keer dat het door de mens veroorzaakt wordt en hopelijk nog door de mens te keren is.
Soms denk ik: moet ik me daarbij aansluiten? Je moet bereid zijn gearresteerd te worden, staat er in de toelatingsvoorwaarden. Als ik echt in het middel geloof dan ben ik dat wel, maar ik aarzel. Is het niet te fanatiek of steek ik dan toch weer mijn kop in het zand? Ik geloof dat je zorgen om het milieu maken behoorlijk realistisch is. Zelfs al zou het meevallen, ook al is er maar een klein risico op een ramp zonder weerga, dan nog moeten we er toch alles aan doen? Zo’n risico mogen we toch niet nemen? We maken ons drukker om het overleven van één patiënt dan om het in gevaar zijn van de hele aarde. Of zie ik het te somber? Ik ben benieuwd naar reacties. Intussen stel ik voor dat we de Not Flying Doctors oprichten. Bijscholen op een fraaie locatie in het buitenland met alleen maar Nederlandse docenten kan niet meer. En of het bijwonen van al die buitenlandse congressen nu zo nodig is? Ik doe het niet meer. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat sowieso amper doe, want ik ben niet graag van huis. Voor mezelf zal ik dus iets anders bedenken. Want het kan niet zo doorgaan.