“Een ongelukkige jeugd is een schrijvers goudmijn” is een citaat dat Gerard van het Reve wel eens aanhaalde. Iets dergelijks moeten collega-blogger Cisca Dresselhuys en Jan Slagter van Omroep MAX hebben gedacht toen ze besloten een podcast te maken met mensen, die gereformeerd opgevoed zijn.

Ze hebben het over gesprekken met ex-gereformeerden, maar dat is een misvatting. Je kunt het meisje wel uit de gereformeerde kerk halen maar de gereformeerde kerk niet uit het meisje.

Ware leer

Nee, gereformeerd blijf je je hele leven, onafhankelijk van wat je er in de rest van je leven mee doet. Ook als je je onttrekt aan de ware leer. Zo werd het genoemd, als iemand de kerk had verlaten. Het werd vanaf de kansel publiek gemaakt. Overigens kon hij dan nog best gereformeerd zijn gebleven, maar niet meer van het ware soort, waartoe ik behoorde, nl. de gereformeerd vrijgemaakten, ook wel artikel 31 genoemd. Artikel 31 was het artikelnummer op basis waarvan ze zich hadden vrijgemaakt van de wat wij dan de synodale kerk noemden.

Die synodale kerk hield zich wel namelijk wel aan het synode besluit. Synodaal heeft in mijn oren lang ongeveer synoniem geklonken aan satanisch. De hele foute rol, die de synode gespeeld heeft kun je in dit stuk nalezen.

Aardse slijk

Die vrijmaking speelde zich af midden in de tweede wereldoorlog. Je zou denken, dat er wel belangrijkere dingen speelden, maar vergis je niet in het belang van het ware geloof. Dat gaat veel verder dan het aardse slijk.

Zoals je niet ex-gereformeerd kunt worden kun je ook niet gereformeerd worden. Ooit las ik over de vrouw van prof. Schilder. Hij was een sleutelfiguur in de vrijmaking. De vrouw van prof. Schilder was gereformeerd geworden bij haar huwelijk. Haar moeder had, toen ze dat hoorde, verschrikt gezegd: “Maar kind, gereformeerd kun je niet worden. Zo moet je zijn geboren.”

Ik geloof dat toen haar man was overleden, ze weer gewoon hervormd is geworden.

Brein

Mijn boek ‘Ik zie anders niks aan je’ gaat over psychische aandoeningen en het brein. Hoewel ik zeker meen, dat het psychische nauw samenhangt met het lichamelijke brein, wil het er bij mij toch niet helemaal in dat er niet iets is wat boven de stof uitstijgt, de spirituele dimensie. Hersenonderzoeker prof. Dick Swaab, die alles terugvoert op de stoffelijke hersenen, schrijft in het voorwoord dat dit komt  omdat mijn brein in de jonge jaren gereformeerd is gevormd. Hoe vroeger iets is gevormd, hoe moeilijker dat te veranderen. Dus zelfs mijn kijk op de psyche is beïnvloed door mijn gereformeerde opvoeding. Daarbij kan ik het toch niet nalaten aan te tekenen, dat Swaabs visie net zo goed bepaald is door zijn niet-gereformeerde opvoeding. Niet eens kerkelijk, geloof ik, dus heel ver van de ware leer.

Ach ja, een gereformeerde jeugd is een rijke bron van overpeinzingen. Je kunt er zelfs op gevorderde leeftijd nog een podcast over maken. Ik kijk ernaar uit. Nou maar hopen dat er niet alleen synodalen aan het woord komen.

 

gepubliceerd op meer over medisch op 3 MEI 2022

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.