Dit blog is ook te beluisteren op Soundcloud

Wees eerlijk. Als je denkt aan strijd tegen de tabaksindustrie, denk je dan aan de KWF of aan Wanda de Kanter en Pauline Dekker?

Ja, precies. Aan die laatste twee. In een bericht werden ze de boegbeelden genoemd van de strijd tegen roken en dat lijkt me niet overdreven. Nu zijn ze door de Alliantie Nederland Rookvrij! – onbedoeld(?) grappig in De Telegraaf ‘de rookalliantie’ genoemd – eruit gezet. Of preciezer gezegd: hun Stichting Rookpreventie Jeugd is niet langer welkom. Al eerder had de KWF de subsidie stopgezet. Reden: ze zijn te activistisch.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er het fijne niet van weet. Ik las iets over kritiek op Jolande Sap, omdat die verbonden is aan de KPMG en de KPMG zou geen schone handen hebben. Dat artikel op de website van de Stichting Rookpreventie Jeugd TabakNee was wel juist, maar slecht getimed, als ik het goed begrijp.

Zoals het op mij overkomt zijn de twee longartsen wat bevlogener dan passend is aan de onderhandelingstafel. En brengen ze daarmee de Alliantie in verlegenheid. Mijn sympathie gaat direct uit naar de twee rebellen, maar ik vind het te makkelijk om zonder wat meer kennis van zaken echt te oordelen. Wel lijkt me de oplossing die nu gekozen is heel erg onhandig. Alsof je Sven Kramer uit de schaatsploeg zet, omdat hij te hard schaatst. Dit moet toch op een andere manier opgelost worden? Je kunt niet ongestraft twee boegbeelden uit je alliantie tegen het roken zetten. Tenzij ze het zo bont gemaakt hebben en er zo niet met hen samen te werken valt, dat je wel moet. Maar de alliantie is er wat mij betreft niet in geslaagd dat aannemelijk te maken. Voor de strijd tegen roken is dit hoe dan ook een slechte zaak. Ik zou zeggen: heroverweeg dit besluit nog eens en kijk of en geen betere manier is. Onenigheid is er al genoeg in de wereld.

Gepubliceerd op Medisch contact op 27 maart 2019
Categorieën: Algemeen

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.