Een week geleden stond er een kort berichtje op deze website. Een berichtje dat meer aandacht verdient dan het heeft gekregen. Ik heb in elk geval niet gezien dat het is opgemerkt. Het ging over de IFR, de infection fatality rate, dus de kans dat je doodgaat als je besmet bent met corona.

Professor John Ioannidis, een grootheid in de medische wereld, heeft daarover een artikel gepubliceerd, peerreviewed, in een bulletin van de WHO. Ik zet dat laatste er maar even bij, omdat Ioannidis eerder een studie over corona publiceerde waar nogal wat kritiek op was, terecht voor zover ik dat kan beoordelen. Volgens dit artikel is de sterftekans overall ongeveer ruim 2 promille en voor mensen onder de 70 maar 0,5 promille. Nu is 2 promille op een wereldbevolking van 7 miljard nog altijd 14 miljoen, maar niet iedereen zal besmet raken. Dus het aantal slachtoffers zal lager liggen. Maar aan de andere kant zal het aantal slachtoffers weer hoger liggen als veel mensen in korte tijd ziek worden en de zorg overbelast raakt.

Even voor de goede orde: ik wil de ellende van corona op geen enkele manier bagatelliseren. Maar het is wel belangrijk een beeld te hebben van de dodelijkheid van het virus, omdat de maatregelen om het virus te bestrijden ook hun prijs hebben. Ik lees verhalen over miljoenen mensen die door hongersnood zullen sterven ten gevolge van de economische schade. Over het stagneren van de bestrijding van hiv en mazelen, omdat er andere prioriteiten zijn.

Bij elke ingreep is van belang te kijken naar de baten maar ook naar de kosten. Dat is een duivels dilemma, zeker omdat we nog zoveel niet weten. Daarom begrijp ik niet zo goed waarom het onderzoek van Ioannidis niet meer aandacht krijgt. Want de hoogte van de IFR is heel belangrijk bij het afwegen van die kosten en baten van maatregelen. Ik vond de schatting spectaculair laag. En ook beduidend lager dan eerdere schattingen. Het lijkt mij hoe dan ook goed nieuw en ook ‘breaking’. Maar ik krijg de indruk dat alleen ik dat zo ervaar. Zie ik iets over het hoofd?

Het is tenslotte niet mijn specifieke deskundigheid. Ik laat me graag corrigeren.

PS Vandaag lees ik in de Volkskrant dat hoogleraar Ira Helsloot vindt dat de negatieve gevolgen van de maatregelen om corona terug te dringen erger zijn dan het virus zelf. Nu is ‘erger dan’ altijd ingewikkeld als het gaat om dingen die allebei erg zijn. Maar wel een ondersteuning van mijn betoog dat we aandacht moeten schenken aan dit bericht over de dodelijkheid van het virus.

gepubliceerd op Medisch contact op 03 november 2020
Categorieën: coronaBlogs

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.