psychiatrie
interview met zorg en welzijn
Menno Oosterhoff_ ‘Bij psychische klachten heb je weinig keus over hoe je je voelt’ – Zorg+Welzijn
Euthanasie
Hebben Regionale toetsingscommissies euthanasie nog bestaansrecht?
In 1971 gaf de huisarts Postma haar moeder op haar verzoek een dodelijke dosis morfine. Ze werd vervolgd, schuldig bevonden maar kreeg alleen een symbolische straf van 1 week voorwaardelijk. Wie destijds zou hebben voorspeld, dat in 2021 bij 4,5 procent van het aantal overlijdens euthanasie zou worden toegepast, zou Lees meer…
psychiatrie
Vergeet je hersenen niet
Stel je een maagarts voor die alles weet van maagklachten, maar geen idee heeft hoe een maag werkt. Onbestaanbaar natuurlijk. Maar psychiaters en psychologen die zich bezighouden met problemen in de beleving, hebben vaak geen idee hoe de hersenen functioneren. Ik zeg niet dat onze beleving volledig is terug te Lees meer…
(tucht)rechtspraak
Tuchtrecht is houtje-touwtjerecht
Er is weinig wat je tegenwoordig nog mag doen zonder uitgebreide opleiding. En als je de bevoegdheid eenmaal binnen hebt, dan nog ben je verplicht tot nascholing, kwaliteitsvisitaties en 360-gradenfeedback-exercities en wat al niet meer om het te behouden. En zelfs al ben je wettelijk bevoegd, dan nog moet je Lees meer…
(tucht)rechtspraak
Zucht niet langer onder tucht
Recent gaf ik onderwijs over angststoornissen. Als laatste behandelde ik de tuchtvrees. De angst om voor de tuchtrechter te moeten verschijnen en onterecht veroordeeld te worden. Later bedacht ik, dat ik duidelijker had moeten zeggen dat deze vrees geen stoornis is. Angst is een voor overleven nuttige en noodzakelijke emotie. Lees meer…
psychiatrie
Code zwart in psychiatrie al werkelijkheid
Een moeder van een 17-jarig meisje belt me. Haar dochter is door de kinderarts bij ons aangemeld voor behandeling van haar eetstoornis. Ze is dan 17 jaar en 6 maanden. Onze instelling heeft aan moeten geven dat de wachtlijst bijna een jaar bedraagt. Omdat ze dan al 18plus zou zijn, Lees meer…
psychiatrie
De mildeklachtenmythe
In Nederland is bedacht dat het marktprincipe de beste manier is om de zorg te regelen. Dat betekent dat zorgverzekeraars, zogenaamd als een collectief van patiënten, de nodige zorg inkopen daar waar de beste prijs-kwaliteitgarantie is. Persoonlijk zou ik daar als zorgverzekeraar, zeker wat betreft de psychiatrie, nooit aan zijn Lees meer…
(tucht)rechtspraak
Uitspraak regionale toetsingscommies schept onduidelijkheid
Een huisarts besluit een patiënte met een euthanasieverzoek vanwege een psychische aandoening zelf te helpen, omdat de wachtlijst bij het Expertisecentrum Euthanasie (EE) daarvoor enorm lang is. Zo’n betrokkenheid waardeer ik enorm. Hij vraagt een professional met specifieke deskundigheid een oordeel te geven over of er nog behandelmogelijkheden waren. Daarna vroeg Lees meer…