Wil jij betalen voor kosten, die jij nog lang niet zult krijgen? Nee toch.
Wil jij verzekerd zijn voor het laagste bedrag? Ja toch.

Dan is er nu de JONG-EN-GEZOND-POLIS.

Je leeftijd bepaalt je premie. Als je jong en gezond bent, dan krijg je een forse no-claimkorting op je premie, die kan oplopen tot wel 75 procent. Dan zit je echt voor een dubbeltje op de eerste rang.

Word je toch een keertje ziek? Geen probleem. De eerste maand blijft de premie gewoon laag. Als het langer duurt (komt zelden voor bij jonge mensen) dan vervalt je no-claim. Maar je betaalt nog steeds niet meer dan elders. Dat ga je pas doen in het nieuwe premiejaar, maar dan ben jij allang naar een andere zorgverzekeraar gegaan. Dus als je jong en gezond bent, dan wordt het zelfs als je wél ziek wordt nooit duurder voor je in het eerste jaar.

Hoe dat allemaal kan? Omdat bij andere verzekeringen jonge gezonde mensen mee moeten betalen aan de kosten van ouderen en andere zieken. Maar niet bij ons. Na je 45ste ben je bij ons duurder uit dan elders. En als je lang ziek bent ook. Zijn we eerlijk in. We heten niet voor niks de jong-en-gezond-polis. Wij lage kosten, jij lage kosten. Aanvullende verzekeringen kun je bij ons ook alleen sluiten als je jonger bent dan 45.

Niet solidair? Jawel hoor. Solidair met jezelf. Je wilt toch ook niet extra premie betalen voor je woning omdat de buren in een bouwval wonen? Een heupoperatie, een hartinfarct of prostaatklachten. Daar hoef jij toch nog geen rekening mee te houden?

HANDIG: heb je toch een dokter nodig, dan hoef je verder niks zelf uit te zoeken. Dat hebben wij al voor je gedaan. Jij gaat gewoon naar een van onze zorgmarkten, waar wij de zorg al voor je hebben ingekocht. Alles voor jou geregeld. Heb jij tijd voor leuke dingen.

DUS: wil jij je je geld aan iets anders besteden dan aan het verzekeren van anderen? Neem dan de JONG-en-GEZOND-polis!!! Makkelijker en goedkoper is er niet.

Prijsvechter Minzes-Achneehè, maakt WERK van marktwerking!

Gepubliceerd op Medisch Contact op 17 november 2014.

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.