Opeens had ik het door. De coronapandemie. Eén groot complot om ons allemaal zover te krijgen dat we een vaccin nemen. Maar dat is geen vaccin, dat is een chemisch middel. Een middel dat ons allemaal doet geloven dat het milieu ernstig in gevaar is. Grootindustriëlen zitten hierachter. Ze hebben vertakkingen in alle regeringen, kranten en wetenschappers. Ook bij Medisch Contact.

Of dacht je soms dat het toevallig is, dat onze hoofdredacteur Bertho Nieboer een column schrijft met fakenieuws over een plotselinge stijging van de zeespiegel. Juist nu iedereen een booster krijgt. Om ons laatste restje gezond verstand weg te nemen.1 Deze grootindustriëlen verdienen miljarden aan zonnepanelen, warmtepompen, windmolens en hr+++-glas. Zo financieren ze de greep naar de wereldheerschappij. Maar ze hebben buiten jongens als Baudet gerekend. Die hebben door hoe het zit.

Ik zou haast zeggen: ‘Was het maar waar.’ Maar zowel de corona-epidemie als de bedreiging van onze aarde zijn bittere realiteit. Een Australische expert zei: ‘De vraag is niet of er rampen komen, maar of we nog op tijd zijn een volledige catastrofe te voorkomen.’ Er stond ook een testje in MC over wat voor type je bent. Ik vrees dat ik nog het dichts in de buurt kom van de onheilsprofeet. Nu weet ik dat ik door mijn dwangstoornis overgevoelig ben voor de mogelijkheid van onheil. Ik weet helaas niet zo zeker of die overgevoeligheid nu leidt tot een vertekend beeld of juist tot een beeld zonder valse illusies. ‘Het voelt zo echt’, zeggen mensen vaak over hun obsessieve onrust. Nou, dit voelt zeker echt. Het bederft mijn plan mijn huis energieneutraal te maken. Ik zie het volledig energieneutrale huis al voor me. Onder water.

Ik vind het ergens ook niet eerlijk. Het is nu eenmaal erg moeilijk ons gedrag te laten bepalen door lange termijnperspectief. Dieren kunnen het niet.2 Wij moeten het met onze evolutionaire jonge cortex opnemen tegen het veel oudere en sterkere limbische systeem. Verstand tegen over gevoel. Nou dan weet je wel wie wint. We moeten de dreiging dus echt gaan voelen. Dat begint te komen. Maar het tempo waarin de rampen optreden is te snel. Om werkelijk doordrongen te raken van de kwetsbaarheid van de aarde hebben we meer tijd nodig. Maar goed. Hier wordt het ook niet beter van. Ik hoop van harte, dat we allemaal zo min mogelijk vlees eten en vliegen. Dat scheelt echt al enorm. Als we dan ook nog eens alle tijd en moeite die nu aan bureaucratische controlezucht (een dwanghandeling tegen wantrouwen) wordt besteed gaan inzetten voor het milieu…. En dan maar bidden dat we nog op tijd zijn. Beter strijdend ten onder dan bij de pakken gaan neerzitten. Maar het is wel echt menens.

1. Wellicht ten overvloede, maar je weet maar nooit: Ik ben absoluut voorstander van vaccinatie.

2. Op wat instinctief gedrag na zoals voedselvoorraden aanleggen.

gepubliceerd op medisch contact op 29 december 2021

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.