Dit blog is ook te beluisteren op soundcloud

Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag houdt vandaag zijn afscheidscollege. Eerder dit jaar nam hij afscheid als voorzitter van de KNMG. Daaraan voorafgaand was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Je hoeft geen psychiater te zijn om te voorspellen, dat met zo’n carrière het terugtreden uit het publieke leven niet vanzelf zal gaan. Rutger Jan zal hierbij beslist begeleiding nodig hebben. Daarom krijgt hij bij zijn afscheid een cursus aangeboden van Proud to be oud.

Om te weten wat Proud to be oud is gaan we te rade bij hun advertentie:

Opgaan, blinken en verzinken. Dat is de gang der dingen, voor wereldrijken en ook voor mensen.

De fase van het verzinken kan fantastisch zijn, als je weet hoe je ermee om moet gaan. Juist succesvolle mensen kunnen daarbij wel een steuntje gebruiken.

Proud to be oud, ouderencoaching voor uitblinkers, biedt die steun. Wij hebben een methode ontwikkeld die de laatste levensfase tot de mooiste van uw leven maakt.

Na een intakegesprek stellen we een individuele route vast, die uit meerdere op de persoon toegespitste modules bestaat. We noemen dit met een knipoog ‘het aftakelingsplan’.

Een greep uit onze modules:

· Macrameeën, waarom niet? Je overwint je vooroordelen tegen hobby’s als zelf ansichten maken, origami en macrameeën. Je gaat ook praktisch aan de slag. Verplichte litteratuur: Creatief met kurk.

· Onsterfelijk zijn is ook niet alles. We bespreken de levensloop van Amanoellah Khan, die succesvol was als koning van Afghanistan, maar onsterfelijk voortleeft in de uitdrukking ‘Ammehoela’, wat slaat op het feit dat hij van zijn bevolking een schop onder zijn kont heeft gehad.

· Achter de geraniums. Een speelse module, waarin ruimte is voor humor.

· Het hoeft niet altijd groot te zijn. Je leert bevrediging vinden in kleine dingen, zoals op de kleinkinderen passen of een appeltaart bakken. Gaandeweg ontdek je het verschil tussen waarde en gewicht.

· Uitgeluld. Een confronterende module, waarin je leert praten over dingen die je liever verzwijgt. Met een uroloog als gastdocent. Alleen voor mannen.

· Laatste strohalm. Een interactieve module, waarin je afleert je vast te klampen aan maatschappelijk succes, door allerlei adviesfuncties en commissariaten aan te gaan. Dit is de coldturkeymethode. Alleen voor bikkels.

· Zachte landing. Dit is de geleidelijke versie van ‘laatste strohalm’. Je leert langzaamaan los te laten.

· Avondrood. In deze module mediteren we op de schoonheid van de ondergaande zon. Inclusief het meemaken van een zonsondergang aan het strand, waarbij de zon verzinkt in de zee.

· Memento mori. Je bezoekt een begrafenisondernemer, gaat kijken bij een crematorium en ontmoet een uitvaartspreekster. Met excursie naar een begraafplaats. Niet voor beginners.

· Offline leven, kan dat ook? Je leert in een prachtige omgeving genieten van een heerlijk ontbijtje met een eitje en de krant, en daarna een wandelingetje. Mobiel en laptop blijven thuis. Alleen voor wie de module ‘Macrameeën, waarom niet?’ al heeft gevolgd.

Dit is wat cursisten zeggen:

· Menno windt er geen doekjes om. Hij kan behoorlijk confronterend zijn, maar laat je altijd in je waarde.

· Door de cursus ‘Avondrood’ heb ik het (avond)licht gezien.

· Smart en Lean, maar ik miste een SWOT-analyse. (Deze cursist is voortijdig afgehaakt).

· Nooit geweten hoe fijn klein kan zijn.

Proud to be oud, opgericht door Menno Oosterhoff, ouderencoach en personal trainer.

We wensen Rutger Jan een mooie levensavond.

PS Bovenstaande blog is als ‘advertentie’ geplaatst in een glossy, die Rutger Jan als liber amicorum heeft gekregen na zijn afscheidscollege.
Gepubliceerd op Medisch Contact op 23 september 2016.

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.