De affaire rond het niet verlengen van de aanstelling van Marc Dullaert als kinderombudsman wordt steeds vreemder. Eerder berichtte ik hier over de merkwaardige manier van opereren van de nationale ombudsman Van Zutphen in dezen. De verontwaardiging daarover leefde breed. Meer dan 40 duizend handtekeningen voor de petitie ‘Marc Dullaert moet blijven’ in minder dan drie weken.

Deze petitie werd 17 februari aangeboden aan de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Deze nam hem welwillend in ontvangst, maar verder hielden de politici zich op de vlakte. Tussen de regels door is te horen dat ook zij het geen fraaie vertoning vinden, maar niemand lijkt zin te hebben of mogelijkheden te zien er iets aan te doen.

‘Wij gaan er niet over’ is de meest gehoorde opmerking. Of dat helemaal zo is, is de vraag. De juridische situatie is onhelder. Destijds was uitdrukkelijk de bedoeling van de wetgever, dat de kinderombudsman onafhankelijk zou zijn. Alleen uit praktische overwegingen is er voor gekozen hem bij de nationale ombudsman onder te brengen. De toenmalige minister André Rouvoet heeft dat recentelijk nog bevestigd.

De tweede kamer lijkt een bevoegdheid te hebben een zittende kinderombudsman te verlengen, maar in hoeverre ze de bevoegdheid heeft om de onafhankelijkheid van de kinderombudsman te waarborgen is onduidelijk.

Wat er achter de voordeur speelt blijft gissen. Heeft de Tweede Kamer zich te laat gerealiseerd dat het niet de bedoeling was van de wetgever dat de kinderombudsman ondergeschikt zou zijn aan de nationale ombudsman? Zijn er te vergaande toezeggingen gedaan aan Van Zutphen over het mogen samenstellen van zijn eigen team? Of werd deze kinderombudsman door sommige partijen te activistisch en kritisch gevonden?

Eén ding lijkt duidelijk. Na het fiasco met de heer Van Woerkom zal de politiek er weinig trek in hebben, dat de heer Van Zutphen nog meer averij oploopt. Ze zullen niet op hun strepen gaan staan om verlenging van de aanstelling van Dullaert te eisen, als ze dat al kunnen eisen. Men lijkt te hopen, dat de zaak overwaait. De vraag is of dat geen ijdele hoop is. Voortgaan op de ingeslagen koers lijkt mij een heilloze onderneming. Die leidt niet alleen tot het verlies van een goede kinderombudsman en de onafhankelijkheid van dat instituut, maar ook tot een totaal verlies van geloofwaardigheid van de nationale ombudsman.

Deze gaat ondertussen vrolijk verder en negeert het indienen van de petitie geheel. Dus stond drie dagen later een ronkende advertentie voor de nieuwe kinderombudsman in de kranten. Ongelukkige timing? Tja, maar over 38 dagen is het 1 april. Hij moet dan iemand hebben. Zoveel voelt hij dan nog wel aan. Hij wees immers het aanbod van Dullaert af in het belang van de continuïteit aan te blijven tot er een vervanger gevonden is. Dus zal wel met stoom en kokend water worden doorgedrukt dat er nog iemand aangesteld wordt. Die kan dan volkomen onvoorbereid en oningewerkt beginnen.

De profielschets is Dullaert op het lijf geschreven. ‘We zoeken een krachtige persoonlijkheid’, staat er onder meer. Ja, ammehoela, denkt iedereen. Die had je toch? Er verscheen al deze geweldige cartoon waarin van Zutphen met de riem en een antitrekhalsband klaar staat.

Je kunt je afvragen wie onder deze omstandigheden bereid is de nieuwe kinderombudsman te worden. Zolang niet duidelijk is waarom Dullaert weg moest, zal altijd boven de markt blijven hangen dat er een jaknikker is gezocht. Een Sullaert.

Op de website van de ombudsman staat vol trots dat er jaarlijks bijna 40 duizend klachten worden behandeld. Maar waar kunnen de meer dan 40 duizend mensen terecht die zich zorgen maken over de onafhankelijkheid van de kinderombudsman? Niet bij de Tweede Kamer?

In elk geval niet bij de nationale ombudsman, laat hij op zijn website weten. ‘Het is niet mogelijk te klagen over het besluit de termijn van de huidige ombudsman niet te verlengen of over de nationale ombudsman zelf te klagen.’ Het staat er echt!!

‘Een nationale ombudsman met een vooruitziende blik’, reageerde iemand op twitter.

Is er echt niemand die een eind kan maken aan deze gênante vertoning? Ik schaam me niet snel, maar internationaal slaan we ook een modderfiguur, omdat Dullaert zijn termijn als voorzitter van de Europese kinderombudsmannen niet kan afmaken.

Ik hoop stiekem dat er niemand gaat reageren op deze advertentie, om duidelijk te maken dat dit echt zo niet kan. Voor niemand niet en al helemaal niet voor een nationale ombudsman. Echt gewoon domweg absoluut niet.

P.S. Ik kan niet eens reageren. Ik pas niet in het profiel. Ik kan absoluut niet tegen aangelijnd worden.
Gepubliceerd op Medisch Contact op 22 februari 2016.

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.