Soms is een idee zo vanzelfsprekend dat je je afvraagt waarom er nooit eerder iemand op gekomen is. Waar heb ik het over? Over een nieuwe website met voor leken toegankelijke informatie over antidepressiva.

Het moet voor de makers Christiaan Vinkers, psychiater, en ziekenhuisapotheker Roeland Vis een aangename verrassing zijn geweest dat de domeinnaam www.antidepressiva.nl nog gewoon beschikbaar was. Zij schreven eerder het boek ‘Even slikken’, dat ik al eens aanhaalde in dit blog en wat hier op medischcontact.nl is besproken. Met deze website hebben ze de stap gezet de informatie veel breder toegankelijk te maken.

Al eerder publiceerde het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang en Depressie (NEDKAD) een factsheet over antidepressiva. Maar die is meer gericht op de voorschrijvende professional.

Het maken van een website is een heel goed idee, want (jonge) mensen halen hun informatie niet meer uit boeken, althans niet in eerste instantie. Voor mij is dat destijds de reden geweest de website www.dwang.eu op te zetten om informatie over dwangspectrumstoornissen breder toegankelijk te maken. Ik ben een groot fan van internet, vanwege de toegang die het biedt tot een onvoorstelbaar grote hoeveelheid informatie. Het is aan ons de informatie over ons vak zo te presenteren, dat we de mensen bereiken die het aangaat. Een website is daarbij een goed middel. Ik denk dat we ook nog meer moeten doen met YouTube. Mijn zoon van 13 heeft een tamelijk brede algemene ontwikkeling, geheel opgedaan via YouTube.

Laatst legde ik een jonge patiënt van mij uit waarom gedragstherapie zou kunnen helpen bij zijn dwangstoornis. Hij onderbrak me al vrij snel. Hij wist het al, want Dylan Haegens heeft het ook gehad in verband met paniekaanvallen. Voor de ouderen onder jullie: Dylan Haegens is een jongen met meer dan een miljoen volgers(!) op YouTube. Hij heeft ook een stichting voor vragen over psychische problematiek. Ik heb zelf een voorzichtig begin gemaakt met Punt Psy, maar kom daar nog te weinig aan toe.

De website over antidepressiva past goed in het idee van E-communities, waar professor Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, regelmatig over spreekt. Internet gebruiken om kennis en ervaringen bijeen te brengen en laagdrempelig toegankelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn psychosenet, Proud2Bme.nl voor eetstoornissen, www.dwang.eu, drugsinfoteam.nl en dementieweb.nl. Het mooiste is als er ook nog een mogelijkheid is vragen te stellen, maar ik wil de initiatiefnemers wel waarschuwen. Ik krijg ook veel vragen. Het is uiterst dankbaar om te doen, maar je moet wel tijd over hebben. En soms is het lastig hoe je je op moet stellen, als iemand elders in behandeling is. Ik wil me niet mengen in de behandeling van een ander, maar ik wil mensen ook geen informatie en antwoord op hun vragen onthouden. En verder moet je natuurlijk altijd een slag om de arm houden. Per mail mag je geen diagnose stellen en ik wil ook geen behandeladvies geven. Maar bij de dwangstoornis is het soms juist heel belangrijk om duidelijk te maken dat het gaat om een obsessieve twijfel en geen reëel risico. Dat vraagt een stelligheid die je formeel dan eigenlijk niet kunt betrachten. Ik los dat dan op door te zeggen dat ik geen diagnose mag stellen, maar dat het eigenlijk niks anders kan zijn dan een dwangstoornis. Ik vind het heel belangrijk dat psychiatrie laagdrempelig toegankelijk is. Helaas is de werkelijkheid nog weleens anders, maar het inzetten van internet biedt kansen. Dus ik heet deze nieuwe website dan ook van harte welkom.

Gepubliceerd op Medisch contact op 14 november 2018

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.