Ter gelegenheid van haar 18de verjaardag is er een boekje verschenen over onze kroonprinses. Ze vertelt daarin dat ze als kind naar een kinderpsycholoog is geweest, omdat haar ouders zich zorgen maakten over haar. Ook nu bezoekt ze nog met regelmaat een professional om over haar psychische gezondheid te praten. Vindt ze heel normaal en ook belangrijk, zeker gezien wat er met haar tante is gebeurd. Voor wie het even niet scherp op het netvlies heeft: de zus van koningin Máxima heeft zelf een eind aan haar leven gemaakt. Amalia laat ons verder nog weten dat zorgen voor je psychische gezondheid net zo belangrijk is als zorgen voor je fysieke gezondheid. Ze zegt daarover: ‘Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen.’
Dit is voor mensen met psychische problematiek ontzettend belangrijk. Je bevindt je in goed gezelschap als je psychische hulp nodig hebt. Zelfs een prinses heeft dat nodig.

Ik ben er dan ook heel blij mee dat ze hier open over is. Eerder schreef ik al dat koningin Máxima ook zo veel doet om de vooroordelen over psychische aandoeningen te verminderen.

Dus allemaal dikke prima. Toch? Nou, er is een klein dingetje dat schuurt. De mildeklachtenmythe. Deze grijpt snel om zich heen. Ook hier schreef ik al eerder over. Kort gezegd komt de mythe erop neer dat psychische hulp alleen gerechtvaardigd is als je zeer ernstig ziek bent. Anders is het een lifestyledingetje. Op dat vorige blog reageerde psychiater Manon Kleijweg, waarbij ze wees op een artikel van haar hand waarin ze de mythe al had ontkracht. Echt even lezen. De mildeklachtenmythe haalt een deel van wat Amalia juist zo goed doet onderuit. Veel erger is echter dat zorgverzekeraars, die er al jaren niet in slagen om ervoor te zorgen dat hun verzekerden goede zorg krijgen voor hun psychische aandoeningen, het meteen aangrijpen om te zeggen dat veel zorg maar naar de gemeentes moet. Dat je zoiets durft te zeggen na het echec van de jeugdzorg is veelzeggend. God verhoede het.

Om niet in mineur te eindigen zeg ik: ‘Leve de koningin en onze toekomstige koningin.’ En tegen prinses Amalia: ‘Laat je niet van de wijs brengen. Je hebt helemaal gelijk, maar niet iedereen is al zover.’

gepubliceerd op Medisch contact op 18 november 2021

Menno Oosterhoff

Psychiater, spreker en schrijver van het boek Vals Alarm.